Днес, 14 май, е Европейския ден за информираност за инсулта.  По данни

...
Днес, 14 май, е Европейския ден за информираност за инсулта.  По данни
Коментари Харесай

Инсулт

Днес, 14 май, е Европейския ден за осведоменост за инсулта.  По данни на Световната здравна организация (СЗО) един от всеки четирима възрастни е заплашен от инсулт. Той може да е гибелен или инвалидизиращ, като трансформира живота освен на потърпевшия, а и на неговите близки.

Ето и по какъв начин да разпознаем признаците:

Първите признаци на инсулт са ненадейно деформиране на лицето, неочаквана смяна в говора и неочаквана уязвимост в една от двете ръце. Това не е заболяване, за което имате предишни признаци. Случва се ненадейно.

" Асиметричното увисване на лицето. Помолете човек да се усмихне. Ако единият ъгъл на устата остава имобилен или се отпуска надолу, има съществуване на признак. В торият признак е загуба на надзор над крайниците. Помолете човек да повдигне напред двете си ръце . Ако не може да ги задържи паралелно или едната отпадне надолу, то признакът е налице. Нарушаване или завалване на говора е третият признак. Трябва да помолите човек да повтори просто изречение. Ако се затруднява или завалва , признакът е налице. Дори при съществуване на един от тези три признаци, е редно да позвъните на 112 и да съобщите за съществуване на инсулт ", посочва инж. Дорина Добрева, ръководител на Асоциацията за инсулт и афазия.

Един от главните рискови фактори е нелекуваното и непроконтролирано във времето високо кръвно налягане, добави тя.

Освен нарушаване в говора признаци за инсулта са провисване на ъглите на устата, уязвимост в ръцете, напомни и доктор Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия. " Правилното деяние е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт ", уточни той.

Наличието на аритмия, затлъстяването, използването на алкохол и на опиати са другите рискови фактори. 

Припомняме, че на всеки 10 минути един българин получава инсулт. Близо 9 % от стигналите до болница умират, а съгласно международната статистика половината от претърпелите умират до една година поради инвалидизацията. " Без никакви заобикалки, това е най-сериозният палач на българите ", сподели още Георгиев.

Национална линия за поддръжка при инсулт - 0 700 11 404. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР